En effektfuld præsentation er som et længdespring.
Den bedst bevarede hemmelighed ved en succesfuld præsentation er god forberedelse.
En vellykket præsentation får mig ofte til at tænke på en længespringer ved et atletikstævne. Når resultatet gøres op, måler man kun på selve springet. Men det er det lange tilløb inden, der sikrer et godt resultat. På samme måde skal der tages et godt tilløb, inden du fremholder en god præstation. At fremholde den uden grundig forberedelse, er som at droppe tilløbet og bare hoppe med samlede ben. Du holder dig kun svævende i meget kort tid, og når ikke tilnærmelsesvist så langt.
Hvordan gør du?
Langt de fleste begynder (som regel aftenen inden) ved at sætte sig foran computeren og lave nogle slides. Altså lige på og hårdt. Overblikket og rækkefølgen på deres slides kommer så efterhånden, som de er i gang. Men en computer er altså ikke særlig fleksibel, og en række på 10 – 20 slides (eller flere) kan være svær at overskue.
Hvad gør man i stedet?
Luk i stedet computeren ned, skænk dig en kop kaffe og overvej følgende tre punkter:
- Hvem deltager?
- Hvad er mit Mål med præsentationen?
- Hvor meget Tid har jeg?
Disse tre punkter, Hvem, Mål og Tid, sikrer kronologi, og gør, at du kan halvere din forberedelsestid.
Hvordan?
Ved at du i god tid inden (cirka en uge), laver ovenstående analyse. Derefter lægger du det fra dig. Din underbevidsthed vil så, uden at du lægger mærke til det, arbejde videre med resultatet. Når du så dagen inden sætter dig foran skærmen for at forberede dig, vil selve præsentationen komme helt naturligt til dig.
(På en senere blog vil jeg gå mere i dybden med de tre punkter.)
Den mest oversete hemmelighed ved en succesfuld præsentation er god forberedelse. Hvordan forbereder du dig?